Monday, July 18, 2011

rama-rama

ne la pokok rama-rama yg aku cite tu..kt roll sama itu vt..

specialkan?
cntk kan?
unik kan?
byk btl kan aku kan
kan lagi..
aduhai..


ha! bulat yg atas skali tu aku xingat la nama die tp mmg cantik la kalo dah besar..nak je beli yg besar tu sbb dah cantikan tp mahal gile RM 60.00 baik aku beli anak die yg comel baru RM 8.00, ok la kan w'pun kena tgu 1thn lbh untuk besar tp bebaloi sbb semai gune tenaga sendiri n nampak hasil die puas hati.

akhirnya

haalooha, 9-17.7.2011 ade pesta floria kat depan opis aku taw
mmg best bangat..kali ne 4 kali aku ge tp taun lepas sekali je..
hahaha ok la kan ade peningkatan untuk taun ne..
mmg best la sbb tiap2 mlm ade bunga api n decoration dieorg untuk taun ne simple n cantik xmcm taun lepas crawded semacam je. mmg rugi la sape yg xge tu tp xpe taun depan ade lagi sbb aku ade nampak die tulis "selamat datang" n sblh lagi tu " jumpa ditaun 2012" itu menunjukkan taun depan ade lagi la kan but taw tema ape.

dah bebel mcm nenek baru nak cite tema pasal.
ok,tema taun ne "mawar untuk selamanya" last year xsilap aku orkid kot tp ade akak opis aku ckp rempah ratus xtaw la tp taun lepas gan taun orkid je yg byk.

ha! ye la taun lepas tema die rempah ratus sbb
decoration berlandaskan rempah ratus taun ne berlandaskan bunga ros btl la, btl la akak opis aku ckp tp orkid tu nape sesat ek?? sbb die yg byk org jual w'pun tema taun ne ros taw.
ade aku kesah btl3x

lupe la mlm ade bot berhias taw, ade 15 buah bot.

dah2 aku mls nak cite panjang2 sbb gambar pun ade xbape nak tangkapkan tp aku gan tangkai ade minat 1 pokok taw name die pokok rama-rama. pelik kan? pada aku pelik la sbb ne 1st time aku nampak pokok rama2 tu mula-mula xnak beli tp bila ge semalam n semalam lak last day tangkai lak lebih2 dari aku, murah la, cantik la..hahahahaha

last sekali aku beli 2 anak pokok rama-rama, 1 lagi tu xtaw la pokok ape tp cantik la pokok tu n tibe2 blh pulak tangkai dtg gan bwk lagi 1 anak pokok itu pun kaut jugak. 4 anak pokok same gan rm 30.00 ok x?? bankrap org yg jual gan ktorg tu..hahahaha time kasih yer bang sbb bgi murah kat ktorg

baru aku taw rupa2nya Bunga Ros (Mawar) mempunyai lebih 100 spesies dan kebanyakannya tumbuh di Asia dan hanya sebilangan kecil tumbuh di Eropah, Amerika Utara dan Afrika Utara. ia melambangkan keindahan dan menjadi pilihan ketika meraikan majlis istimewa.

Fakta menarik tentang ros:

- Perkataan rose berasal daripada perkataan Latin `rosa'
- Saiz bunga ros di Malaysia tidak sama dengan di Eropah kerana perbezaan cuaca
- Buah bunga ros dipanggil rose hip, yang berbentuk bulat, berwarna merah dan boleh dimakan
- Bunga ini menjadi lambang kepada cinta dan kecantikan

Simbol warna bunga ros:

- Merah : cinta, keberanian, penghargaan, romantik dan kehangatan
- Kuning : kegembiraan, kebahagiaan, kebebasan dan persahabatan
- Putih : penghormatan dan kesucian hati
- Merah jambu : kesyukuran dan bergaya
- Merah jambu pekat : terima kasih
- Merah jambu cair : sedih, simpati dan persahabatan
- Jingga : teruja dan bangga
- Biru : misteri, khayalan dan mengharapkan peluang baru
- Gabungan merah dan putih : penyatuan
- Gabungan merah dan kuning : setia, gembira

Kategori bunga ros:

1. Ros Liar (Wild Roses) menawarkan lebih 100 spesies, antaranya:
- Rosa Canina
- Rosa Rugosa
- Rosa Sericea
- Rosa Pimpinellifolia

2. Ros Taman Tradisi (Old Garden Rose). Ia wujud sebelum tahun 1867, iaitu sebelum kehadiran bunga ros Hybrid Tea yang pertama, Rosa La France, berasal dari Eropah dan Mediterranean. Bentuk bunganya unik dan harum. Antara kumpulan old garden roses yang popular adalah:
- Alba
- Centifolia
- Moss
- China
- Portland
- Damask

3. Ros Menjalar (Climbing Roses) Ia hidup menjalar pada pagar, rumah dan pergola. Antara kumpulan ros yang menjalar ialah:
- Climbing Old Brush
- Rosa Laevigata

4. Ros Taman Moden (Modern Garden Roses). Ia baka keturunan dari Old Garden Roses, yang merangkumi 2 kelompok iaitu:
- Floribunda
- Hybrid Te

kredit : putrajaya floria 2011


Thursday, July 14, 2011

Sweet x??

ngade2 btl nak sweet2
of course i nak ngade2 sbb 5 hari taw x jumpe tangkai. 5 hari taw
mane xnyer minggu tu la kuda itam rosak n minggu tu la perhimpunan bersih tu berlangsung
tp jumaat kuda itam dah siap repair n mlm nak jumpe la pastu blh pulak ade perhimpunan haram ari sabtu hampir btl arrr
sob, sob, sob
peh mmg xblh duk diam semua gara2 perhimpunan bersih tulah
tp aku rase aku ok kot tp tangkai mcm nak gile sbb die xleh kuar dari kem kena duk dlm kem je mcm penjara..hahahahaha (sabar ek syg)
bulan ne xtaw la bil bape mms/msj/call bagai nak rak mcm org dah kawin padahal baru couple..huhuhu

ne mmg taw
mms ne sbnr yer kalo tguk kat fon bergerak-gerak
ntah la bila edit kat photoshop xleh gerak so aku uat la mcm tu (fhm2 sendiri je bunge ooi)


ne mmg xleh belar..
blh kat bwh pic tu die tulah
"abg nak pi berjuang ny salam manje drpd abg tok tcyg muah"
xblh belah..bila time call pun bual pasal mms ne
blh die gelakkan aku, aku gelakkan die time call..wah wa wa wah....

cian tguk die sbb tdo pun kena pakai kasut bout, pakai rantai nombor bdn, pakai suar celoring..cian2 tp xpeh sbb berkorban untuk negara..poyor je mkn buang gak sampah kat tepi jln

yg buat aku teperanjat bila ahad pagi dlm kul 10.30pg la blh die call

t : syg kat mane?
b : kat umah lah..nape?? awl nyer bgn syg??
t : tangkai dah gerak taw ne
b : nak ge mane??
t : jumpe bunge la
b : eh! bukan ke syg xleh kuar kem
t : ala. tangkai lari la..xthn la rindu kat bunge nak jumpe bunge xkesah la kalo balik ne kena raging ke, ape ke xkesah asal jumpe bunge
b : jgn mcm ne syg
t : ok, ok, jap lagi tangkai sampai ek
b : ok syg..

Monday, July 11, 2011

percaya padaku





.
.


.

aku tak tahu apa yang ku rasakan

dalam hatiku saat pertama kali
lihat dirimu, melihatmu

.

.

.

seluruh tubuhku terpaku dan membisu
detak jantungku berdebar tak menentu
sepertinya aku tak ingin berlalu

.

.

.

berikan cintamu juga sayangmu
percaya padaku ku kan menjagamu
hingga waktu menjemputku

.

.

.
ku berikan cintaku juga sayangku
percaya padaku ku kan menjagamu
hingga waktu menjemputku

.

.

.

saat ku tahu kau akan pergi jauh
izinkan aku tuk selalu menantimu
untuk katakan ku ingin dirimu (ingin dirimu)

.

.

.

agar kau tahu betapa ku terlalu
mencintaimu aku akan menunggu
hingga dirimu kembali untukku

.

.

.

tolonglah aku bagaimana diriku
ungkapkan itu rasa yang membelenggu
dalam hatiku ku cinta padamu

.

.

.

berikan cintamu juga sayangmu
percaya padaku ku kan menjagamu
hingga waktu menjemputku