Thursday, October 27, 2011

jom..

ape yang jom? jom main masak-masak la,

bahan A :
tepung pulut
pewarna
air
garam

bahan B :
gula melaka
santan
air masak
sagu (ikut suka)
daun pandan (ikut suka)

PERHATIAN: UKURAN DALAM NE AKU GUNA CAWAN TAW.

Cara- cara :

1. Didihkan air

2. Bahan A dicampur sampai jadi macam nak buat kuih ondeh-ondeh/gula Melaka. Masa nak campur air tu kena agak2 sebab kalo terlebih air nati jadi lembik n tak boleh nak gentil sebab melekit.

3. Cubit sikit doh yang dah siap tadi pastu gentil memanjang jadi mcm ulat dan masukkan ke dalam air yang dididihkan tadi. Pastikan api sederhana kecil. Biar doh ulat td masak, bila dah masak doh ulat tadi akan naik timbul ke atas air tu tandanya dah masak n boleh diambil. Bila dah masak masukkan kedalam bekas yang berisi air sejuk (air paip ke, air suam ke bantai je yang penting xpanas) sebab xnak doh melekat.

4. Masukkan bahan-bahan B kedalam sebuah periuk dan biar sampai menidih n sagu agak2 masak. Bila dah didih masukkan doh ulat tadi tanpa air dan biarkan sekejap

5. tadaa...siap

yang kat bawah ne gambar yang sempat aku ambik. almaklum la orang gile kuasakan, aku ambik gambar, aku yang masak n yang gile sekali aku yang masak. gile kuasa x??


step 1


step 2


step 3

step 4

step 5




♥♥ selamat mencuba ♥♥

Monday, October 24, 2011

keja gile..tp tambah pengalaman

ermmm macam nak gile buat hearder blog ne. masalahnya dah buat 2,3 hearder pastu tak taw nak pilih yang mane. nasib baik ade abg google n akak photoscape so keja mengedit pun jadi senang n mudah. yang peliknya hearder yang aku buat semuanya lebih kurang same je. hehehehe biase la orang kalau tamak and tak taw nak buat pilihan macam ne la jadinya. jap ek nak upload hearder yang aku dah buat. ha!! tu dia hearder guweh cantik tak?? erm, cantik ke tak cantik ke aku aku kesah ge mam la sama luuuuuu....hahahahaha

1. ne aku saje je nak buat konon ngade2 la nak letak hearder macam orang pandai edit gambar


2. ne aku cume tukar gaya ayat jiwang tangkai je. ne lah hasilnya


3. yang ne aku macam bangga kit. hehehe


yang kat bawah ne hearder ke4 n ke5 yang ne pun bangga kit cume colour peach/pink tu xbape menarik sgt. tp aku pilih hearder ke5 sbb colour die leh kurang same gan colour background blog aku.



bukan 2,3 tp 5 rupenya aku dah buat. gile ape aku ne..

Friday, October 21, 2011

bila agaknyakan

bila la aku nak duk kat tempat (gambar bawah ),mcm ne kan walaupun sehari/sekejap je duduk kat situ tp ia sungguh bererti dlm hidup aku. insyaAllah 1 hari nati pasti aku dapat duduk kat situ. Amin











source : abg google