Tuesday, November 29, 2011

Cinta

Belajarlah mencinta orang yang hari ini masih milikmu sebelum die pergi dari hidupmu. hari ini mungkin die masih mencintaimu tapi mungkin besok takkan ada lagi cinta untukmu dan mungkin besok kamu akan lebih mencintai die ketika die telah pergi jadi jangan pernah sia-siakan cinta yang sedang hatimu

Thursday, November 17, 2011

Nilai

Assalammualaikum,
semalam aku terbace kat blog abang long ne dan aku rase macam nak share kat korang. kalo korang nak ge terus ke blog die pun boleh. sebagai permulaan cerita aku sebenarnya bukan nak cite pasal daerah nilai kat negeri sembilan tu tp nilai blog/website korang sebenarnya, mesti korang tertanya-tanyakan berapa harga blog korangkan tp kalo korang takde blog buat la cepat-cepat yer dan rajin-rajin la update blog korang tu supaya korang boleh tahu harga blog korang manalah taw kalo tengah sesak-sesak boleh la jual blog korang tu kan (boleh ker? entah la). senang je kalo nak tahu harga blog korang, korang cume perlu masukkan nama domain blog korang pastu klik Value senang je.

KLIK kalo nak taw harga blok korang ok.



Wednesday, November 16, 2011

Oooh..Azizah

Lagu : AZIZAH
Penyanyi : Ahmad Jaiz


Rupa mu nan jelita - memang jelita (pada aku la)
Gaya kamu nan manja - manja tp tak gedik ok
Membuat aku kini jadi tergoda - memang dah tergodakan
Siang jadi kenangan malam jadi impian - dah semestinya
Kerana mu azizah, kerana mu azizah - tak taw pun

Putih kulitmu, putih kulitmu - gelap la (jangan salahkan ibu mengandung)
Pandang tak jemu - comform nyer
Manis senyummu, manis senyummu - terbukti dah
Mulia hatimu - dah tentu

Kalau kau menjadi bunga - nak, nak
Biar ku jadi tangkainya - mesti la
Asalkkan dapat bersama denganmu - janji
Cinta dipadu - dalam hati kita




al-fatiha kepada allahyarham ahmad jais

Tuesday, November 15, 2011

Tips 2 : Tengah jangan tak tengah..

ape2 pun aku bagi salam dulu yer, assalammualaikum
ne tips aku yang kedua kot aku rase sebab yang pertama tu aku bagi tip macam mane nak buat hearder yang berklip-klip macam lampu raya tu (jage ko zura ko ckp hearder aku macam lampu raya yer). kali ne aku nak bagi tips macam nak tengahkan hearder blog kite tp kalo hearder yang dah tengah tu tak payah la gatal2 nak tengahkan btl tak? senang je sebenarnya

Step 1
Pergi ke dashboard-design-template design-advanced-add CSS

Step 2
Pada bahagian Add CSS, korang paste code ni.


#header {
margin: 0px 0px 0px 0px;
padding: 0px 0px 0px 0px;
text-align: center;
}

Step 3
tukarkan nilai 0 tu kepada 0 hingga 100. Biasanya pada 35px.

Step 4
Click Save.




kredit : akal emosi

Monday, November 14, 2011

Mata pedih je setiap kali ..........

setiap kali ape? cube teka, cube teka
main? main ape tu ............
ne xde kena mengena gan ape2 permainan la
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

ne pasal bawang, bawang yang selalu kita uat masak tu, aku saje nak share, share is caring kan, huhu ok, ok, kalo time kite kupas kulit bawang kan mata kita pedih n berairkan nak taw sebab ape?
sebab bahagian akar bawang menpunyai asid / belerang yang boleh membuat mata kita pedih n berair, mesti korang tak taw kan tp sekarang sudeh taw btl tak? so kalo tak nak menangis time potong bawang kena la potong bahagian atas dahulu kemudian buang kulit n last sekali baru buang akar..ha!! baru la tak pedih mata tp ade jugak orang cakap kalo tak nak pedih makan gula-gula getah pastu ade yang cakap letak bawang kat ujung pisau, ermm tak taw la betul ke tak tp ape-ape pun kena try ok.


(aku tak try lagi tp aku dpt info ne dari sumber yang boleh dipercayai la jadi jangan takut-takut nak try ek kalo try pun tak kena bayar lor)

Friday, November 11, 2011

..:: JODOH ::..

tetibe nak ckp pasal jodoh mungkin sebab date arine kot, hehehehe. 11.11.11 macam-macam aku plan date ne dari awal tahun tp semuanya hancur dalam sekelip mata je macam mimpi pun ade tp tu la kenyataan ape yang berlaku memang diluar kawalan minda. semalam tenguk semanis kurma dengan akak rumah aku topik die semalam 'jodoh dilanjut usia' aku dah dah lanjut usia ke? blm lagi ek sebab lagi 2 minggu baru aku nak masuk 24. jodoh? pada aku jodoh adalah pertemuan dua atau lebih yang telah ditentukan oleh Allah kepada hambanya walau dimane pun hambanya berada. ok la, tak nak cerita pepanjang, sikit-sikit sudeh..

semalam time aku tenguk semanis kurma tu ustazah bahiyah bagitaw kalo nak cepatkan jodoh, nak permudahkan urusan, nak tambah rezeki boleh la bace ayat dalam surah kahfi ayat : 39. so sape-sape yang rase tak jumpe jodoh die lagi leh la amalkan bace ayat ne ek. good luck


Juzuk : 15Surah : AL-KAHFINo. Surah : 18Ayat : 39
Profil Surah : RqrMainM new
Terjemahan Dalam Bahasa Malaysia
Tafsiran Ar-Rahman
Kaligrafi
Surah
"Dan sepatutnya semasa engkau masuk ke kebunmu, berkata: (Semuanya ialah barang yang dikehendaki Allah)! (tiada daya dan upaya melainkan dengan pertolongan Allah)? Kalau engkau memandangku sangat kurang tentang harta dan anak, berbanding denganmu.

Terjemahan Dalam Bahasa Inggeris
Tafsiran Abdullah Yusuf Ali
"Why didst thou not, as thou wentest into thy garden, say: Allah`s Will (be done)! There is no power but with Allah!. If thou dost see me less than thee in wealth and sons,




usaha n tawakal tu penting dalam hidup
Baik itu datangya dari Allah SWT, buruk itu dari diri sendiri.

Wednesday, November 2, 2011

coolkan..

macam mana gan hearder aku? cantik x?? ofcourse la cantik betul x? tak betul pun kena cakap betul gak ok. dah lame aku nak hearder yang leh gerak-gerak mcm ne so sekarang dah geti buat n boleh la bangga gan diri sendiri hehehehe. disebabkan ramai yang tanya mcm mane nak buat, macam mane nak buat meh sini aku ajar korang ok. senang, mudah n simple yang penting ade org ckp 'nak gak , mcm mane ko buat' hahahaha..

step 1 :

korang kena pilih gambar mane yang korang nak jadikan hearder, pastu korang edit la gambar tu ikut suke korang macam kat bawah ne...






gambar 1
















gambar 2









gambar 3








step 2 :

kalo korang perasan ade 'Animated Gif' kat photoscape tu kan so korang ge klik kat sana pastu klik add untuk masukkan gambar yang korang dah edit tadi. contoh mcm kat bawah ne. kat sini pun korang boleh edit.



step 3 : ok time ne dah masuk photobucket taw, mula-mula korang upload gambar yang korang save lepas edit kat animate gif tu, bila dah siap upload korang akan nampak gambar tu bergerak-gerak mcm mane yang korang edit tadi. bila dah nampak gambar tu cube korang gerakkan mouse letak kat gambar yang baru upload tu korang akan nampak macam-macam kod tp korang cume kena copy kod HTML. bila dah copy, korang ge kat dashboard-gadget-HTML/Javascript pastu pastekan kod HTML kemudian save.





tada..




Photobucket